Burdur Merkez 2 No'lu Aile Sağlık Merkezi
 Başlıksız Belge

Untitled Document
Menü
Aile Hekimliği
İzlemler
Bağışıklama Faaliyetleri
Tanı ve Tedavi Hizmetleri
Misafir Hasta Muayenesi
Sağlık Kurumuna Sevk
Aile Planlaması Hizmetleri
CORONAVİRÜS HAKKINDA BİLDİKLERİMİZ YA DA BİL(E)MEDİKLERİMİZ
Laboratuvar Tetkikleri
Hekim Seçme
Personelimiz
Gezici ve Yerinde Bakım Sağlık Hizmetleri
EMZİRME POLİTİKASI 12
Küçük Cerrahi Müdahele
EMZİRME POLİTİKASI MAMA KODU
Tek Hekim Raporu
MESAİ ve ESNEK MESAİ ÇALIŞMA ÇİZELGESİ
Untitled Document Untitled Document
 Başlıksız Belge
CORONAVİRÜS COVİD-19

CORONAVİRUS

Virüsün yayılması zihinlerde korku ve endişe yaratıyor.

2019 Aralık ayında Çin'in Wuhan kentindeki bir deniz ürünleri ve et pazarında ortaya çıkan ve COVİD-19 adıyla tanımlanan virüsün şüpheli ana kaynağının "yarasa" olduğu ancak insana bulaşmanın bir aracı ile olduğu belitiliyor." Bulaşma hızının yüksek olması dolayısıyla dünyanın birçok ülkesinde görülmesi sonucunda, DSÖ tarafından “PANDEMİ” kapsamında değerlendirilmeye başlandı. Çin’de uygulanan karantina tedbirlerine rağmen uluslararası alanda 70’den fazla noktada yayıldığı ve ölümlere neden olduğu bildirildi.

 

CORONAVİRÜS NEDİR?

 

Yüzeylerinde bulunan çubuksu uzantılarından dolayı Latince’deki “corona”, yani “taç” anlamından yola çıkılarak bu virüslere Coronavirus (taçlı virüs) ismi verilmiştir. 500 türü olduğu tespit edilmiş.

Bazı deniz ürünlerinde ve hayvanlarda (vahşi?) bulunan ve nadiren hayvanlardan insanlara bulaşabilen ve daha sonra kişiden kişiye bulaşabilen bir virüstür.

İnsan Coronavirüs tipleri

  1. MERS-Co virüsü )Orta Doğu Solunum Sendromu),
  2. SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome - şiddetli akut solunum sendromu) virüsü, ilk olarak güney Çin'in Guangdong eyaletinden bildirildi.
  3. Coronavirüs yani COVID-19

 

KLİNİK BELİRTİLERİ NELERDİR?

 

Non-spesifik belirtiler hafif veya şiddetli değişkenlik gösterebilir. Belirtilerin ortaya çıkması maruz kaldıktan 2-14 gün (İnkübasyon –kuluçka süresi) sonra olabilir. Belirtiler şunları içerebilir:

  1. Ateş, (2) Öksürük ve (3) Dispne (solunum sıkıntısı, nefes darlığı) en önemli belirtilerdir.

Yoygunluk, titreme, ağrı (kas-eklem, boğaz, baş), ishal, mide bulantısı / kusma ve burun akıntısı gibi nonspesifik semptomlar olabilir. Ciddi vakalarda, pnömoni, ağır akut solunum yolu enfeksiyonu, böbrek yetmezliği ve hatta ölüm gelişebilir. Ancak eldeki veriler doğrultusunda hastalığın şiddeti konusunda yorum yapılamamaktadır.

 

 

 

YÜKSEK RİSK GRUPLARI KİMLERDİR?

 

  1. Bağışıklık sistemi zayıf olanlar,
  2. Zatürre (pnömoni), Kronik Bronşit, KOAH, Astım, Kalp Yetmezliği, Diyabet gibi hastalıkları olanlar daha ciddi semptomlar geliştirebilirler.

Şu ana kadar, kesinleşmiş vakaların çoğu yetişkinlerdir. Nadiren de olsa çocuk vakalar da bildirildi. Çocukların virüsü alma riskinin daha yüksek olduğuna dair bir kanıt yoktur.

 

ENFEKSİYONUN KAYNAĞI NEDİR?

 

Başlangıçta hayvandan insana sonra insandan insana yayılabilir. COVİD-19’a neden olan kaynağın hangi hayvanın olduğunu kesin olarak henüz bilinmiyor.

Öksürük ve/veya hapşırma yoluyla ortama verilen virüs partikülleri damlacık enfeksiyonu şeklinde belirli vücut sıvılarıyla temas ettiğin de yayılabilir. Enfekte kişinin dokunduğu bir şeye dokunup ardından ağıza, buruna veya gözlere dokunulması halinde virüsün alınmasına neden olabilir.

TANI

Öksürük, ateş ve Solunum sıkıntısı var ve COVID-19'a sahip olduğunuzu düşünüyorsanız, hemen aile doktorunuza başvurmalısınız. Doktor ofisine gitmeden önce arayıp endişelerinizi ifade edebilirsiniz. Bu, Aile Hekiminizin bilgi toplamasına ve sonraki adımlar hakkında size rehberlik sunmasına olanak tanır. Doktorunuz tanı koymak için diğer yaygın enfeksiyonları ekarte etmek amacıyla size testler yapabilir veya sizi bir üst basamağa yönlendirebilir. Bazı durumlarda, doktorunuz enfeksiyonun yayılmasını önlemek için kendinzi izole etmenizi önerebilir.

2019-nCoV vaka tanımına uyan hastalarda solunum yolu numuneleri virus PCR ile taranmaktadır.

Serolojik testlerden spesifik virüs gruplarına karşı immun yanıtın konfirmasyonu açısından faydalanılıyor.

 

BULAŞMA ÖNLENEBİLİR Mİ ? NASIL VE HANGİ ÖNLEMLERİ ALMALIYIZ?

 

Kalabalık ve kapalı alan toplantılarından uzak durun. Temel ihtiyaçlarınızı giderdiğiniz sürece evde kalmayı tercih ediniz.

Ellerinize öksürmeyin, tokalaşmayın, öpüşmeyin!

Öksürüğünüzü bir mendille örtün veya üst kolunuza veya dirseğinize öksürün.

Ellerinizi temiz tutmak, bulaşmayı önlemek için yapabileceğiniz en etkili şeylerden biridir. Ellerinizi mümkün olduğunca sabun ve suyla iyice yıkayın ve bir lavaboya gidemiyorsanız, en az% 60 alkol içeren alkol bazlı bir el dezenfektanı işe yarayacaktır. Ancak bu maddenin virüsü öldürdüğüne dair kanıt yok.

Eller gözle görülür derecede kirliyse ellerinizi daima sabun ve suyla yıkayın. Ağzınıza, burnunuza veya gözlerinize dokunmaktan kaçının.

Hastalık Kontrol Merkezlerinin seyahat tavsiyelerine uygun hareket edin. COVID-19'un bulunduğu bir bölgeye seyahat ediyorsanız veya başka ülkeden geldiyseniz doktorunuza danışın.

Toplantı ve toplu taşıma araçlarından kaçınılması öneriliyor.

Yüz maskelerinin koruyuculuğu maskenin niteliğine göre düşüktür. Bulaş ve temaslıların kullanabileceği önerilmektedir.

Şehir efsanesi: Tarhana çorbası, kelle paça, pekmez türleri temel gıdalardır ancak virüsün etkilerini önlemede kanıt değeri taşımamaktadırlar.

Evcil hayvanlardan kedi ve köpeklerden bulaştığına veya onların hastalığa yakalandığına dair henüz bilimsel bir kanıt sunulmamıştır.

Sıcak veya soğuk iklim koşullarında bulaştırıcılığı sözkonusudur. Toplumsal bağışıklığın artmasıyla bulaşma gücü düşüyor.

Besinlerle bulaştığına dair henüz bir kanıt yoktur.

Bir metrelik sosyal mesafeyi koruyun!

SAĞALTIM

 

COVID-19 için henüz bir aşı veya tedavi yoktur. Soğuk algınlığı veya grip gibi seyredebileceğinden İyileşme genellikle kendi kendine (spontan) olur. Soğuk algınlığından daha kötü hissediyorsanız, hekiminize başvurun. Ağrı veya ateş ilacı reçete edebilir.

Yeterli sıvı alın ve dinlenin.

Nefes almakta zorlanıyorsanız, derhal tıbbi yardım alın.

Hasta olduğunuzda şüpheleniyorsanız mümkünse başkalarıyla temastan kaçının.

COVID-19'unuz varsa, virüsün başkalarına yayılmasını önlemek için bir yüz maskesi takın. C

OVID-19'unuz yoksa maske takmanız önerilmez.

ANTİBİYOTİKLER Coronavirüsü önlemede ve tedavide etkin değildir, KULLANILMAZ!

Ağız gargaraları, Sarımsak yemek, Tuzlu sıvılarla burun temizliği, Vücuda susam yağı sürülmesinin Coronavirüsten koruduğuna dair kanıt yok!

 

HEKİMİNİZE SORUN:

 

COVİD-19 bulaşıcılığını önlemek için

Arkadaşlarım ve ailem için ne yapabilirim?

Reçetesiz satılan hangi ilaçlar veya gıda takviyelerini kullanabilirim?

Komplikasyon riski var mı varsa ne yapabilirim?

 


Tüm Hakları Burdur 2 No'lu Aile Sağlık Merkezi'ne Aittir © 2014